Werkgeluk: Hoe ziet geluk op de werkvloer eruit?
Werkgeluk begint steeds een prominentere rol op de werkvloer te spelen. Vaak wordt gedacht dat dit grotendeels afhankelijk is van de emoties, gesteldheid en intrinsieke motivatie van de werknemer. Toch heeft de werkgever hier een grotere aandeel in dan dat er verwacht wordt. Daarnaast halen zij veel profijt uit het stimuleren van werkgeluk. Zowel op gebied van kwaliteit en productiviteit, als op financieel gebied. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat werknemers die tevreden zijn met hun werk tot wel vier keer minder verzuimen dan ontevreden werknemers.
Werkgeluk
“Werkgeluk”, het woord zegt het eigenlijk al: het is het ervaren van plezier en geluk tijdens het werk. Werk waar voldoening, motivatie, positieve sociale interactie en steun uit gehaald wordt. Iets wat soms nog wel vergeten wordt door de druk op bepaalde taken. Desalniettemin is het een bepalende factor op het functioneren op de werkvloer. Zo zorgt het voor een aanzienlijk hogere productiviteit, motivatie en aanwezigheid en zorgt het over het algemeen voor een positieve sfeer onder de werknemers. Werkgeluk kent dan ook 5 pijlers:
Autonomie is het zelf bepalen over jouw keuzes en handelingen. Van nature zijn we nieuwsgierig en geven we graag zelf richting aan de dingen die we doen en ontdekken. Ook op de werkvloer is dit terug te zien. Wanneer werknemers zelf een bepaalde richting mogen geven in hun werk ontstaat er een hogere kwaliteit en productiviteit, zijn er minder burn-out gevallen en een hogere werkgeluk.
Persoonlijke groei zorgt voor meer geluk op de werkvloer doordat het streven naar persoonlijke ontwikkeling zorgt voor een hogere productiviteit en voldoening bij de werknemer. Dit ontstaat doordat zij in een flow terecht komen waarin zij zich alert en op de top van hun kunnen voelen.
Zingeving zorgt voor een gevoel van voldoening en vrijgevigheid doordat werknemers het gevoel krijgen dat zij zich inzetten voor een groter goeds. Het benadrukken van het belang voor de samenleving zorgt dan ook voor een verhoogde motivatie.
Relaties zijn de belangrijkste pijler van werkgeluk. Het is dan ook geen geheim dat mensen gelukkig worden van het hebben van relaties en gelukkige mensen sneller relaties aangaan. Daarom is het belangrijk om te blijven werken aan de sociale vaardigheden, banden met collega’s en wederzijds begrip. Zo blijkt zelfs dat mensen met een sterk sociaal netwerk gezonder zijn en gemiddeld langer leven.
Vitaliteit zorgt voor een gezonder en gelukkiger leven. Dit slaat automatisch door op hoe jij je voelt op de werkvloer. Zorg er daarom voor dat je zowel fysiek als mentaal goed in je vel zit. Op die manier ga je makkelijker met tegenslagen om en vermijd je langdurige stress.
Zelf stappen zetten naar meer werkgeluk
Heb jij het idee dat jouw werkgeluk wel een boost kan gebruiken? Het mooiste scenario zal natuurlijk zijn wanneer er op de werkvloer opgemerkt wordt dat er iets gedaan moet worden aan het werkgeluk. Echter is dit niet altijd de realiteit. Neem daarom als werknemer het heft in eigen handen en bepaal zelf over jouw werkgeluk. Deze vier tips moeten je hier zeker bij helpen:
- Maak samen met collega’s routine van het werkgeluk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je elke dag een vast moment pakt om (online) geluksfactoren te bespreken. bespreek elkaars doelen, hoe je je die dag voelt en hoe je elkaar hier in kunt ondersteunen. Wanneer je hier net mee start kan het misschien nog wat onwennig voelen, maar laat het er dan vooral niet bij zitten. Naarmate je dit vaker herhaalt hebt, zul je merken dat er een routine in komt en het daadwerkelijk bijdraagt aan hoe jij en je collega’s zich voelen op de werkvloer. Daarnaast is het ook nog eens een prima teambuilding activiteit wat zorgt voor een betere band en meer begrip onder je collega’s.
- Houd tijdens je werk (en misschien ook wel privé) een dagboek bij waarin jij precies omschrijft wat jou die dag gelukkig maakt. Dit kunnen grote dingen zijn zoals bepaalde taken, maar ook kleine dingen zoals koffieautomaat gesprekken met collega’s. Evalueer na een bepaalde periode deze momenten en probeer dit meer te integreren in jouw werkdag.
- Ga na wat het nut van jouw werk is. Zoals we eerder al benoemden is zingeving een van de pijlers voor werkgeluk. Zodra je het idee krijgt dat je je daadwerkelijk voor een goed doeleinde inzet, zal je merken dat je ook meer motivatie haalt uit het werken eraan. Maak jij een klant bijvoorbeeld ontzettend blij met een project waar je aan werkt? Of zet jij je misschien wel in voor mensen die het momenteel wat minder hebben? Jij kan het lichtpuntje van hun dag zijn! Dat geeft toch een goed gevoel?
- Wanneer het jou echt niet lukt om werkgeluk te vinden binnen jouw functie is het misschien toch de beste optie om verder te kijken naar andere mogelijkheden. Misschien is er wel een toffe functie beschikbaar binnen het bedrijf waar je momenteel al werkzaam bent. Het kan dan ook nooit kwaad om er met iemand over in gesprek te gaan, om te kijken welke opties er beschikbaar zijn. Of gooi je liever helemaal het roer om? Er liggen meer mogelijkheden op jou te wachten dan dat je nu misschien wel denkt.
Werkgeluk als baan
Misschien heb je er al wel eens van gehoord: een Chief Happiness Officer. Een functie die geheel afgestemd is op het stimuleren van het werkgeluk binnen een organisatie. Deze functie, waarbij meestal een achtergrond in HR of personeelszaken komt kijken, is enorm in opkomst. En terecht! Het inzetten van een Chief Happiness Officer brengt voordelen met zich mee. Het bevordert namelijk een goede werksfeer en zorgt voor het reguleren van werkdruk. De overkoepelende taak en het einddoel is uiteindelijk “het vergroten van werkgeluk onder werknemers”. Het takenpakket is divers maar spits toe naar die ene overkoepelende taak. Dit wordt gerealiseerd middels de volgende onderdelen:
- Als aanspreekpunt fungeren voor medewerkers,
- Plannen van initiatieven zoals bedrijfsuitjes of 1-op-1 gesprekken,
- Verzamelen en onderzoeken van tools die werkgeluk stimuleren,
- Zorgen voor een fijne werkomgeving, zowel fysiek als mentaal,
- Het opstellen en bewaken bedrijfswaarden.
Uiteindelijk kan het inzetten van een Chief Happiness Officer resulteren tot de vergroting van het werkgeluk, wat kan leiden tot een werkvloer met gemotiveerde en betrokken medewerkers. Wie wil dit nou niet? Lees ook: 6 tips voor een gezonde kantooromgeving.